Menu

Piratkopiering

0 Comment


Jag vet att väldigt många, i lite olika utsträckning, ägnar sig åt olaglig nedladdning av musik, spel , filmer och serier. Detta är naturligtvis ett brott, som olika personer ser olika allvarligt på. De flesta privatpersoner tycker inte att det är så farligt, medan olika bolag som till exempel Sony eller Twentieth Century Fox ser det som väldigt allvarligt. En hel del artister och andra som faktisk är de som skapar det folk laddar ner är inte nöjda med företeelsen förstås, då de ser det som förlorad inkomst. Inkomst de behöver för att kunna fortsätta skapa det som deras publik gillar.

De stora bolagen överlever nog ändå kan man tro och tycka, och det är mest troligt sant. Men den lilla artisten eller studien kan faktisk hamna i finansiella problem. Bara för att något går att få tag i på elektronisk väg så betyder det inte att det inte finns någon i andra änden som har lagt ner ett rejält antal timmar för att skapa det innehållet.

En del som laddar ner olagligt gör det liksom mer för att känna av kvalitén, man kanske laddar ner en film, kollar om den verkar bra och sen går man och ser den på bio också. Då har man ju faktisk betalt för den kan man tycka. Eller så laddar man ner några avsnitt av en serie och sen går man och köper boxen om man gillat det man sett.

Samma sak med spel, man laddar ner en knäckt version och testar runt lite. Sen köper man hela spelet och får en fungerande fullversion istället för sin buggade fulversion. Så nästa gång du funderar på att piratkopiera så tänk ett varv till och titta på konsekvenserna för den som skapat det du vill åt.