Menu

Lära sig spela ett instrument – vilket ska jag välja?  

0 Comment


Vi alla har säkert tänkt tanken mer än en gång att vi skulle vilja lära oss att spela ett instrument, och de flesta av oss fick säkert testa på ett och annat under musiklektionerna i skolan. Kanske hittade du ett favoritinstrument redan då och vet redan vilket du vill satsa på? Eller så går du fortfarande i tankarna om att du bara vill lära dig ett instrument och det spelar inte så stor roll vilket. Men hur ska du välja då?  

En stor faktor till varför så många av oss vill lära oss att spela ett instrument är för att vi älskar musik, eller har drömmar om att någon gång bli rockstjärna eller för att imponera på en tjej med gitarren framför en lägereld. Drömmar och intressen, alltså. Men oavsett varför man väljer att börja spela ett instrument så finns det flera fördelar med att bemästra denna konst, bland annat förbättrad koordinationsförmåga, bättre minne, och ökat självförtroende.  

Vad någon annan än säger så är det aldrig försent att börja lära sig ett nytt instrument. Så, vad väntar du på? Här är några tips på hur du kan gå tillväga både för att välja vilket instrument du vill lära dig att spela, och hur du faktiskt börjar lära dig:  

Prova-på-tillfällen  

Är du lite yngre och fortfarande går i grundskolan så är det en god idé att vända sig till skolan för att få hjälp. Många skolor samarbetar med till exempel musikskolor där elever får chansen att lära sig ett nytt instrument. Oftast är urvalet inte så stort, men fördelen är att Musikskolan brukar anordna prova-på-tillfällen där både barn och unga får chansen att testa på flera instrument samtidigt.  

Nätkurser och Youtube  

Är du lite äldre och inte längre kan vända dig till varken grundskolan eller Musikskolan, så är Internet din bästa vän. Här finns det möjlighet att lära sig alla sorters instrument som finns i hela världen, och det fina med det är att allt kan ske på distans. Vill du lära dig att spela på en erhu och det finns bara kurser i Japan? Inga problem – distans löser det!  

Att lära sig ett instrument på distans har också den fördelen att du kan välja mellan att antingen lära dig via en nätkurs och på så sätt prata med en lärare och kanske fler elever, eller så kan du välja att lära dig själv genom att studera videor på Youtube. Speciellt under speciella omständigheter som en pandemi så är det här en klar fördel. En nackdel är att du måste få tag i instrumentet själv och inte kan åka till en specifik plats för att använda deras instrument.  

 

Bildkälla: Svd.se 

Välj instrument baserat på storlek 

När det kommer till instrument så spelar faktiskt storleken roll. Vill du ha ett instrument som du lätt och smidigt kan bära med dig överallt så ska du satsa på till exempel en flöjt, och inte ett piano. Vill du däremot lära dig att spela piano så behöver du också tänka på att du ska ha plats för ett i ditt hem, eller har tillgång till ett någon annanstans. Samma sak gäller när det kommer till trummor – det tar upp en hel del plats och du kan inte frakta det hur lätt som helst.  

Instrument som kräver mindre plats och är lätta att ta med sig är bland annat mindre blåsinstrument så som trumpet, flöjt och liknande, samt mindre stråk- och stränginstrument som viol. Så, ha storleken i åtanke innan du bestämmer dig för att lära dig att spela på en cello och märker att den tar upp lite för mycket plats i din lilla enrumslägenhet.  

Möjligheter och begränsningar  

Olika instrument kräver olika koordination och förmågor. Har du dåliga lungor? Då kanske inte bastuba något för dig, till exempel. Istället kan du satsa på ett spela flöjt som kräver mindre lungstyrka i jämförelse. Eller om du har dålig taktkänsla kanske du inte ska satsa på trummor då dessa definitivt kräver en bra taktkänsla och inte förlitar sig lika mycket på noter som till exempel pianospelande. Innan har även det geografiska spelat stor roll: finns det inga kurser i harpa där du bor och den närmsta staden ligger 30 mil bort, ja, då fick du nog slopa den drömmen. Men nu har vi den fördelen att vi kan lära oss instrument via nätet, så, så länge du kan fixa fram instrumentet så är det ingen begränsning!  

En stor fördel med att kunna ett instrument är möjligheten att bemästra ett annat, då många instrument är väldigt lika varandra. Lär du dig till exempel klarinett så kan det bli mycket lättare för dig att lära dig saxofon, eller om du kan spela på en slags trumma så kan du förmodligen spela på alla andra.  

Foto: Andreassonmusik