Menu

Ibanez – En historisk gitarrtillverkare

0 Comment


Ibanezgitarrernas historia är en av de mest intressanta i gitarrvärlden. Allt började 1929 när Hoshino Gakki, ett japanskt musikinstrumentföretag. Detta företag började importera och vidare köpte ut det spanska företaget Salvador Ibanez som hade tagit mycket skada under det spanska inbördeskriget. Runt 1935 hade Hoshino Gakki startat produktionen av Ibanez Salvador spanska akustiska gitarrer i Nagoya, Japan.

På 50-talet kopierade de flesta japanska gitarrtillverkarna europeiska gitarrer som Hagström och EKO, inklusive Hoshino. Dock gjorde han även detta på 70-talet. Företaget skiftade sitt fokus mot amerikanska varumärken. För att få tillträde till den amerikanska marknaden köpte Hoshino ett amerikanskt företag med namnet Big Guitars och bytte namn till Hoshino USA. De flesta av de gitarrer som tillverkades var rena kopior av klassiska amerikanska märken som Fender, Gibson och Rickenbacker. Efter en rättegång mot Hoshino 1977 av en mindre än road Gibson, var Hoshino tvungen att anta en annan affärsmodell. Det är värt att nämna här att även om de gitarrer som Hoshino erbjöd var kopior, var de ganska bra kopior och kunde verkligen gå för att vara ett original.

När Ibanez började stå på egna ben

Efter mycket tid på forskning och utveckling kom Hoshino ut med några perfekta modeller. Deras nya Ibanez-gitarrer hade mycket innovativa funktioner som en slank kropp, smala och triangulära huvudstockar, flatare fingertavlor, ett låsande tremolosystem, smala nackar och pickup i olika utföranden och alternativ. I ett försök att både få sina gitarrer kända och perfekta, började Ibanez anlita veterangitarrister. Resultatet blev “Artist Series” som var resultatet av deras samarbete med George Benson, “Iceman Series” med Paul Stanley från KISS och slutligen “Destroyer Series” med Adrian Smith från Iron Maiden. Under den tiden började en ny era av musik och Ibanez hade hittat en stil som följde med i allt som rörade Heavy Metal och Punk. Ibanez-gitarrernas historia skulle aldrig vara sig lik!

På 1980-talet hade Ibanez redan blivit ett av de största konkurrerande företagen på gitarrmarknaden och spenderade mer än någonsin på forskning och utveckling. Det första resultatet av deras ansträngning var Ibanez Superstrat, som trots att den hade en slående likhet med Fender Stratocaster, hade många nya och innovativa funktioner infogat i instrumentet. Till exempel en Floyd Rose Locking Tremolo, en trippel pickup layout, en humbucker och brygga samt nacken. En annan innovativ och vacker design från Ibanez var Sabre som hade en lättvikts mahogny kropp och en flytande tremolo utan något motstånd. En annan gitarr som visade Ibanez innovation var en 7-strängad som de utvecklade i samarbete med Steve Vai som heter The Universe.

Ibanez erbjuder även en Signature-serie av gitarrer som inkluderar Joe Satriani-serien, Herman Lee-serien (E-Gen-modellen), Paul Gilbert-linjen (PGM-modellen), Sam Totman-serien (STM-modellen) etc. Oavsett om Ibanez-gitarrernas historia är ganska lång, har den påverkat gitarrvärlden kraftigt med sina unika och progressiva modeller. Det finns många kända gitarrister som använder Ibanez, inklusive Chris Broderick, Rocky George, Phil Collen och Paul Gilbert för att bara nämna några. Ibanez gitarrer är utan tvekan kvalitet för de flesta gitarrister som erbjuder en klar och frodig ton. De är också mycket konkurrenskraftiga till sina priser vilket gör dem till ett utmärkt val för både experter och nybörjare.