Menu

De 5 populäraste elgitarrerna genom tiderna

0 Comment


Det enorma utbudet av elektriska gitarrer kan tyckas skrämmande att navigera. Medan det inte finns någon som är bäst eller sämst bland gitarrer, så finns det gitarrer som har fastnat i mångas sinnen och som därav blivit populära. Det finns också gitarrer som har spräckt gränser och blivit ett med det moderna musikaliska landskapet. Bortse från det senaste i gitarrteknik eller sällsynta vintagepärlor. Låt oss ta en titt på modeller som gång på gång skapat nöjda och inspirerade gitarrister inom alla musikgenrer och från alla samhällsskikt. Här är fem av de mest populära elektriska gitarrerna i världen.

1. Fender Telecaster

1950 introducerade Leo Fender single-pickup Esquire och några månader senare släpptes en dual-pickup version som heter Broadcaster, som på grund av varumärkesregler senare döptes till Telecaster. Telecaster skulle komma att bli en av världens första framgångsrika massproducerade gitarrer. En elektrisk gitarr med en solid kropp. Enkelt men elegant, det har varit en show-stopper och jamming magnet sedan dess debut. Det är valet av gitarr för flödande plockande solos, vilket också är anledningen till att den ikoniska gitarren har dykt upp på majoriteten av plattorna inom countrymusiken under de senaste sex årtiondena.

Telecasterns unika toner beror på många faktorer. Här är det kroppsstorlek, trädensitet och, viktigast av allt, metallplattan på vilken bridge-pickup är monterad som skapar det kompletta soundet. Från den billigare men robusta Squier® Tele eller Mexikanskt “Mexi-Tele” till American Standard och Thinline-modeller, har Telecaster en välförtjänt plats i historien.

Kända gitarrister: Keith Richards, Prince, Waylon Jennings, Johnny Greenwood (Radiohead), Brad Paisley, Luther Perkins (Johnny Cash), Mike Campbell, Frank Black (Pixies).

Passar musikstilar: Rock, country,indie-rock, funk, blues, R&B samt jazz.

Fender Stratocaster

Fender Stratocaster, eller Strata, som den har kallats kärleksfullt i årtionden, har blivit en favorit för gitarrspelare i alla musikgenrer. Introducerad 1954 inledde Stratocaster en ny era av gitarrdesign och har varit med i utvecklingen av modern musik som alla känner till. Liksom sin äldre kusin, Telecaster, har den single-coil pickups. Istället för bara pickups vid nacken och bron, har den en pickup i mitten samt en fem vägs väljare som möjliggör ännu mer mellanliggande tonala variationer. Tillsammans med att vara den första fasta kroppen i form av en elgitarr med tre pickups, var det också den första som hade ett självständigt vibratosystem.

Stratan låter inte bara annorlunda, dess estetik och ergonomi var helt unika och innovativa för sin tid. I stället för en standardplattform hade Stratocaster dubbla skärvägar och konturerades på ett sätt som aldrig hade setts tidigare på en gitarr med fast kropp. Ursprungligen byggd för den legendariska countrymusikern Bill Carson, antogs den snabbt av rock-n-roll-pionjärer som Buddy Holly och Hank Marvin, och har varit tonen bakom otaliga Top 40-hits.

Kända gitarrister: Jimi Hendrix, Buddy Holly, Ritchie Blackmore, Jeff Beck, David Gilmour, Blake Mills, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, Buddy Guy.

Passar musikstilar: Rock, pop, blues, country, R&B, indie-rock, disco

Gibson Les Paul

Jazzgitarristen Les Paul spenderade år att experimentera med sin egen gitarrdesign. Trots detta avvisades hans första skapelser ursprungligen av Gibsons moderbolag 1946. Men några få år senare, baserat på Fenders framgångar med Telecaster och Pauls växande popularitet som en konstnär, så gjorde Gibson ett avtal med Paul för att spela på och skapa den nya designen för en solid-body elgitarr. Gibson släppte gitarren som Les Pauls signaturmodell 1952, och sedan dess släppt har det blivit en av världens mest eftertraktade och eftersökta gitarrer. Sena 50-talets vintage-modeller är bland de mest värdefulla instrumenten i världen.

Ursprungligen utrustad med P-90s var det inte förrän 1957 som den viktigaste förändringen introducerades. Detta var humbuckers. Humbucking pickups med två ut-spolar kopplade samman för att avbryta eller “buck the hum” ljudet som produceras av mikrofoner med enkla spolar, single coil, var inte ett nytt koncept. Dock var det Gibsons tekniker Seth Lovers raffinerade PAF (patentansökta) humbuckers som producerade en högre output med en tydligare, fylligare ton som fastslog Les Paul som den klassiker vi känner till det som idag. Från Goldtops till Black Beauties och den ständiga ikoniska sunburst-lacken kommer Les Paul-gitarrer i nästan obegränsade modeller, vilket gör dem till en blandning av blues, jazz, rock, soul och country.

Kända gitarrister: Jimmy Page, Gary Moore, Ace Frehley, Zakk Wylde, Alex Lifeson, Slash, Bob Marley

Passar musikstilar: Alla

Gibson ES-335

1958 introducerade Gibson ES-335 som en del av sin elektriska spanska gitarrlinje, och det var världens första kommersiellt släppta semi-hollow gitarr. Med ett solidt centreringsblock i en annars ihålig tunnlinjekropp kombinerar den radikala designen effektivt den runda, luftiga tonen i en traditionell archtop med sustain och feedback-fighting hos en solid-body modell. Dess banbrytande design är en av de mest imiterade i hela världen.

Den legendariska ES-335 är ett vanligt förekommande element i nästan alla musikgenrer som kan tänkas. Ofta utrustad med dubbla humbuckers, ger ES-335s semi-hollow kropp en varm, träig ljudkänsla. När gitarrspelare som Larry Carlton eller B.B. King får händerna på en, kan ljudet liknas närmare silke eller smör. Trots att den är nära förknippad med bluesartister som King, är ES-335 inte bara en bluesgitarr. Du hittar den i händerna på nästan alla i någon genre, från rocker Dave Grohl till Latino sensationen Trini Lopez.

Kända gitarrister: Larry Carlton, Alvin Lee, Eddy Clearwater, Lee Ritenour, John Lee Hooker, Peter Banks, Bill Nelson

Passar musikstilar: Blues, jazz, R&B, rock, indie-rock och pop

Gibson SG

SG-standarden är Gibsons bäst säljande gitarr. Det är skapat 1961 och släpptes ursprungligen som den nya Les Paul. Den innehöll distinkta hornformade cutaways, och nackledet flyttades tre fretsar, vilket gjorde gitarren lättare och möjliggjorde lättare övre fretåtkomst. Förutom dessa förändringar var kroppen smalare än Les Paul Standard och nackprofilen var slankare. Men i och med att Paul föredrog de starkare designelementen i sin ursprungliga modell och på grund av kontraktsmässiga komplikationer blev hans namn slutligen avlägsnat. Där Les Paul såg en mutation av sin ursprungliga design såg andra genialiska drag. Från 1963 togs namnet Les Paul bort och SG eller Solid Guitar föddes.

SG innehåller en liknande dual-humbucker-konfiguration som Les Paul Standard, men den har verkligen ett liv och en stil som är helt egen. Till följd av sin aggressiva stil, imponerande mid-range bite och fantastiska output, har SG blivit synonymt med rock’n’roll. Gibson SG är en av bara en handfull modeller som aldrig har varit ute ur produktion sedan introduktionen i början av 60-talet.

Kända gitarrister: Angus Young, Tony Iommi, Robbie Krieger (Dörrarna), Derek Trucks, syster Rosetta Tharpe, Pete Townshend, Elliot Easton (The Cars), Jeff Tweedy

Passar musikstilar: Rock, pop, punk, metal och blues