Menu

Blåsinstrument en värld av olika ljud

0 Comment


Blåsinstrumenten har satt prägel på en stor del av den mänskliga historian och om vi tänker efter kan vi även hitta liknande läten i djurriket. Kanske finns det inspiration av vackra läten från natur och djur som fått människor att skapa olika typer av blåsinstrument för att förhöja olika tillfällen eller musikstycken. Det vi vet är att begreppet blåsinstrument inrymmer en mängd olika instrument som både ser och låter väldigt olika.

Blåsinstrumenten delas även in i fyra övergripande kategorier som vi kommer beskriva mer ingående längre ned.

Kategorier av blåsinstrument

De fyra kategorierna av blåsinstrument som mer generellt används är;

  • Träblåsinstrument
  • Beckblåsinstrument
  • Naturhorn
  • Övriga (Säckpipa och munspel)

Dessa fyra inrymmer en rad underrubriker där du hittar en mängd olika typer av instrument. Under kategorin Naturhorn hittar du bland annat det historiska instrumentet Didgeridoo och det klassiska vallhornet, även Näverluren kommer in under den kategorin.

Två av de största grupperna är Träblåsintrument och Beckblåsinstrument. Kategorin träblåsinstrument innehåller bland annat flera sorters flöjter till exempel blockfljöt, panfljöt och tvärrfljöt. Underkategorier hos träblåsintrumenten är också rörbladsinstrument med enkelt rörblad till exempel klarinett och saxofon och rörbladsinstrument med dubbla rörblad som till exempel oboe och fagott.

Beckblåsinstrumenten innehåller en rad med intressanta underkategorier. Där hittar vi bland annat trumpeter, valthorn, tuba och basun. Dessa instrument bygger tillsammans eller enskilt upp fantastiska ljudlandskap och vem har inte sett en film med en svepande naturscen där ett valthorn lyfter fram landskapet och förhöjer stämningen i bilden.

Blåsinstrumentens historia

i Tyskland hittade man för ett tag sedan en fullständigt intakt liten flöjt i fågelben som visade sig vara upp emot 35 000 år gammal. Det är en hisnande tanke att en människa för så länge sedan skapade detta utsökta instrument för att skapa melodier och vilja förgylla en atmosfär med sitt musicerande.

Det man också vet är att den arabiska kuturen på 1200-talet inspirerade med flera olika blåsinstrument. Den av mest kända flöjter är tvärflöjten och det kanske med tanke på dess mjuka och harmoniska ljud känns svårt att förstå att framförallt användes i militära sammanhang. Det är också en av våra yngsta flöjter, på 1700-talet kom tvärfljöten riktigt på modet.

Panflöjten är också en älskad flöjt och ses som en föregångare till bland annat kyrkorgeln som Johan Sebastian Bach komponerade sina mästerverk för.

Användningsområden för blås

Blåsinstrument är kanske för oss idag förknippade med stämningsfulla konserter i konserthus eller på filmmusik. Men det finns en rad tillfällen då blåsinstrumenten varit självklara och spelat viktiga roller i viktiga händelser. Ofta vid invigningar så används fanfarer av blåsinstrument för att markera vikten av händelsen. Kungligheter har till exempel egna fanfarer. Vid militära situationer eller vid krig har ofta blåsinstrument använts för att kommunicera olika skeenden av militära slag.

Varje år den 10:e december när utdelningarna av Nobelpriset äger rum så är det en fröjd för blåsinstrumentsintresserade då i princip varje händelse under dagen accentueras av en fanfar eller musikstycke.

Populära blåsintrument

Några av historiens mest poulära blåsinstrument måste vara flöjterna som både hållit ensamma fåraherdar sällskap, förgyllt fester och gästabud. Trumpeten har en viktig betydelse inom det militära och har en lång historia av viktiga uppdrag. Människan har så länge vi kan minnas dragits till blåsinstrumentet och försökt skapa olika sådana med olika metoder. Dessa har under århundraden raffinerats och blivit enklare att spela på. Utan att säga att de flesta blåsinstrument kräver sin övning och utmaning.