Menu

Trummaskiner som banbrytande instrument

0 Comment


Trummaskinen slog på allvar igenom på 1980-talet med synthpopen. Innan användes de på enstaka låtar och album och benämndes mest som “rytmmaskiner”. Dagens elektroniska dans och musikscen är trummaskinen obligatorisk och vi svårt att se att den bara för några årtionden sen knappt var accepterad på musikscenen.

Så fungerar en trummaskin

En trummaskin består av två olika delar där den ena delen består av samplingar och den andra av ljudsyntes där ljuden kan skapas på analog eller digital väg. Ofta förekommer både samplingar och ljudsyntes hos många trummaskiner.

De ljud som är syntetiserade har ofta akustiska instrument som förebilder, de kan låta som en cymbal, trummor av olika slag eller andra slagverk och rytminstrument. Fördelen med en trummaskin är att den kan upprätthålla en snabbare takt än en mänsklig hand kan och ett jämnare tempo. Det mekaniska är också en del av ljudbilden i till exempel techno och dance.

Rytmdelen i en trummaskin består av en sequencer där musikern lägger upp de olika rytmspår som de olika ljuden ska spela. Det innebär att extremt avancerade stycken kan skapas, och loopas eller byggas på i olika omgångar.

Förr var det inte möjligt att själv lägga in rytmspår utan man fick hålla tillgodo med de förprogrammerade som fanns i trummaskinen. Idag finns ett enormt utbud av sound och möjligheter att skapa musik på till ett bra pris dessutom. Möjligheterna för “vem som helst” att skapa en studio hemma har blivit enormt mycket större och mindre kostsamma.

Trummaskinens historia

Sedan 1990 så är trummaskinen på allvar en del av musikscenen och ett obligatoriskt inslag i musikgenrer som techno, eurodisco, och dance. En av de första trummaskinerna eller rytmmaskiner som de också kallades såg dagens ljus 1972 och var då banbrytande. Eko ComputeRhythm är från 1972 och var en maskin som inte bara skapade vackra beats och rytmer, den var en av de första maskinerna som gick att förprogrammera. Med hjälp av en sexradig matris så kunde man förprogrammera sina beats och det gick även att mata in ett hålkort med rytmer som lästes av i realtid.

Mest kända märken inom trummaskiner

Några av de mest kända märkena inom trummaskiner är bland annat,

Märket Roland kom 1980-talet med sin Roland TR- 808 som vi bland annat kan känna igen från Phil Collins 80-talslåtar. 808:an som den kallas i musikkretsar har ett analogsyntetiskt sound och det innebär att den inte låter som en riktig trumma utan har ett mer syntetiskt ljud.

Efterträdaren 909:an från samma märke har även en MIDI där man kunde lägga till samplingar till sina analoga sound. 909:an var inte speciellt populär när den kom och det berodde på att många uppfattade ljudet som för syntetiskt och konstgjort. Idag med facit i hand vet vi hur uppskattat just den typen av ljudbild har blivit.

Kända grupper med trummaskin

Genrer som Hip Hop och House och techno är flitiga användare av trummaskinen och där kan vi hitta grupper och artister som Grandmaster Flash, Dj Cool Herc med många fler. Inom technon och popen finns en uppsjö av artister som använt och använder trummaskin. I Phil Collins kända låtar från 80-talet fick den bredare publiken känna på vibrationerna från en ett analogsyntetiskt sound och det är oförglömligt.